menu

21/11/13

Φθινοπωρινές βιβλιοπροτάσεις !!!


 Γκρίζος ουρανός, σιγανή βροχούλα, ζεστή σοκολάτα (ή καφές !!!) να αχνίζει μέσα σε μια γιγάντια κούπα, μάλλινη κουβερτούλα για να αποφύγουμε τους ακρωτηριασμούς και συντροφιά μας πάντα ένα βιβλίο! Οι φανατικοί του είδους δεν έχουν παρά να τρέξουν στην βιβλιοθήκη τους και να διαλέξουν ένα ανάμεσα στα "χιλιάδες". Για εκείνους, όμως, που δυσκολεύονται να κατασταλάξουν σε κάποιο βιβλίο, μπορούν να συμβουλευτούν τις προτάσεις που ακολουθούν ! 

1."Γράμμα από το Τόκιο", του Αυστραλού συγγραφέα Peter Yeldham. Η πρώτη γνωριμία μας με το συγγραφέα έγινε το 2010, με το μυθιστόρημα "Μακρινή Ακτή". Τότε μας ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Αυστραλία ξετυλίγοντας την ιστορία της μικρής Κατερίνας. Τώρα μας μεταφέρει στο μακρινό Τόκιο.  

 Ο Σαμ Ντελόν είναι ένας νεαρός Γάλλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιαπωνία. Όταν ήταν ακόμη παιδί πέρασε ένα καλοκαίρι με τη νονά του, τη Φλόρενς Κάρτερ, η οποία ζούσε μια ήσυχη και μοναχική ζωή στην Αυστραλία.Οι δυο τους συνδέονται στενά και ξεκινούν μια αλληλογραφία που τους δίνει ελπίδα και φέρνει στην επιφάνεια ανομολόγητα μυστικά. 

Μπορεί όμως οι άνθρωποι να είναι γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες, αλλά οι αρχηγοί των εθνών έχουν τα δικά τους σχέδια. Οι Ιάπωνες επιτίθενται στο Περλ Χάρμπορ και πλέον η επικοινωνία του Σαμ και της Φλόρενς γίνεται αδύνατη και παράνομη. Ο Σαμ προσπαθεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία εχθρική προς τους Δυτικούς υπηκόους. Καταφέρνει να βρει δουλειά σε μια γαλλική τράπεζα, όπου άθελα του μπλέκεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κατασκοπείας και παραπλάνησης. Αγάπη, προδοσία, πάθη και μισαλλοδοξία συνθέτουν μια αφήγηση για τις σχέσεις των ανθρώπων σε καιρούς που καταρρέουν οι αξίες και τα ιδανικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα . 


2."Κρυφή ζωή" της Κέιτ Μόρτον (Kate Morton). 
1961. Ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα σκαρφαλωμένη στο δεντρόσπιτό της, η Λωρέλ ονειρεύεται το Λονδίνο και την λάμψη του θεάτρου, όταν βλέπει να πλησιάζει το σπίτι τους ένας απρόσκλητος επισκέπτης και τη μητέρα της να τον σκοτώνει με το κουζινομάχαιρο. 

2011. Η Λωρέλ είναι πια διάσημη ηθοποιός, αλλά πάντα τη βαραίνει η οδυνηρή ανάμνηση εκείνου του φόνου. Γι'αυτό γυρίζει στο πατρικό της και αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα μιας κρυφής ιστορίας που ξεκίνησε όταν τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν το Λονδίνο. Ποια απειλή έκρυβε αυτός ο άγνωστος που ανάγκασε τη μητέρα της να γίνει φονιάς;
Το μυθιστόρημα αυτό καθώς και τα υπόλοιπα της συγγραφέως: "Όταν σκόρπισε η ομίχλη", "Σαν παραμύθι" και "Μακρινές ώρες" κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα




3. "Μόνοι οι αθώοι υποφέρουν" της Ρέιτσελ Άμποτ (Rachel Abbott). 
Όταν ο φιλάνθρωπος Χιούγκο Φλέτσερ εντοπίζεται νεκρός, δεμένος στο κρεβάτι της κατοικίας του στο Λονδίνο, ο επιθεωρητής Τομ Ντάγκλας είναι ότι ο ένοχος που αναζητά είναι γυναίκα. Και παρότι ο Φλέτσερ απέκτησε αναρίθμητους εχθρούς με την εμπλοκή του σε trafficking γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη, ο τόπος του εγκλήματος μαρτυρά σεξουαλική συνεύρεση και εκδίκηση. Η σύζυγος του νεκρού, Λόρα, θεωρείται βασική ύποπτη. Ο επιθεωρητής είναι σίγουρος πως κάτι κρύβει. Έχει σχέση με τον φόνο το μυστικό της ή όχι; Και παρόλο που δεν είναι η μοναδική που έχει καλά κρυμμένα μυστικά, όλα αυτά πρέπει αν έρθουν στην επιφάνεια ώστε να συμπληρωθούν τα κομμάτια του γρίφου που περιβάλει τον φόνο του Φλέτσερ. Οι αποκαλύψεις που φέρνει στο φως ο επιθεωρητής είναι δραματικές και τον σοκάρουν, τόσο ώστε να αναρωτηθεί αν σκοπός είναι πάντα να τιμωρείται ο ένοχος ή μήπως, όπως και στην υπόθεση του Φλέτσερ, πρέπει να προστατευθούν οι αθώοι;

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, το οποίο εξέδωσε αρχικά μόνη της σε μορφή e-book στο Amazon. Εκεί έφτασε και παρέμεινε στη πρώτη θέση για τέσσερις εβδομάδες. Έκτοτε έχει ξεπεράσει τα εκατό χιλιάδες αντίτυπα σε πωλήσεις, κατέχει τη δεύτερη θέση ως πιο εμπορικό e-book μετά τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι" και έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας


4. "Ο χρόνος με τη Ρόζι" του Ευάγγελου Μαυρουδή, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την τριλογία του "Επιστροφή στη Σμύρνη" . 

Ένας πανεπιστημιακός γιατρός αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Την τελευταία νύχτα της ζωής του επιθυμεί να την περάσει με μια νεαρή πόρνη. Μοναδική προϋπόθεση, το κορίτσι να λέγεται Ρόζι, το όνομα του παιδικού και μεγάλου έρωτα της ζωής του.
Τι τον οδηγεί στη μοιραία απόφαση; Πόσο ανατρεπτική μπορεί να αποβεί η περιπέτεια της τελευταίας στιγμής;

 Μια διαφορετική ματιά στην παθολογική φυσιολογία του έρωτα και στην αποδυνάμωση των ονείρων. 
Από την Αθήνα του χτες και του σήμερα στην Μπανγκόκ του ερωτικού τουρισμού. Από τα προσφυγικά του Ποδονίφτη στις μεζονέτες της Εκάλης. Μνήμες από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη γενιά του Πολυτεχνείου. Το ανεκπλήρωτο των επιδιώξεων, η άρνηση, η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. Ένας ταλαντούχος μουσικός σπάει τη μπαγκέτα του.Θα πετύχει ως γιατρός, μα παρά τις ειδικές γνώσεις του γύρω από την ερωτική πράξη συνειδητοποιεί την άγνοιά του για τον ίδιο τον έρωτα. Το μυθιστόρημα αυτό καθώς και τα υπόλοιπα του ιδίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

5. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ'έξω ένα κλασσικό μυθιστόρημα από έναν μεγάλο συγγραφέα. Εν αναμονή, λοιπόν της προβολής του δεύτερου μέρους "The Desaulation of the Smaug" της τριλογίας Χόμπιτ, καιρός είναι να ξεσκονίσουμε το βιβλίο μας  αλλά και για όσους δεν το έχουν ακόμη διαβάσει ποτέ δεν είναι αργά!!!

Ο Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει τη πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. 
Τα σχέδια τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Νοσφιστής (Smaug), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της παρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. 
Ο Μπίλμπο δεν έχει καμία όρεξη να αφήσει την ζεστασιά και την προστασία του σπιτιού και του Σάιρ. Την τελευταία στιγμή όμως, ξυπνά μέσα του το αίμα των Τουκ και συμφωνεί να συμμετάσχει σε αυτή την περιπέτεια!!!

Το βιβλίο αυτό αποτελεί προοίμιο της τριλογίας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Πρόκειται για μια εκπληκτική περιπέτεια φαντασίας που μας μεταφέρει σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φαντασίας του Τόλκιν! Είναι μια διαχρονική ιστορία και μαγεύει συνεχώς μικρούς και μεγάλους και με κινηματογραφικές μεταφορές που γνώρισαν και γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.
Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν ακόμη διαβάσει. Το "Χόμπιτ" καθώς και η τριλογία  "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" μπορείτε να τα βρείτε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.



 Καλές φθινοπωρινές αναγνώσεις!!!