menu

31/10/16

Κλασική λογοτεχνία και Halloween!


Αν σήμερα δεν θέλετε να βγείτε για trick or treat και λαχταράτε να το γιορτάσετε σπίτι παρέα με ένα καλό βιβλίο έχω να σας προτείνω μερικά από τα πλέον κλασικά μυθιστορήματα τρόμου που συνδυάζονται άψογα με τη σημερινή ατμόσφαιρα του Halloween! 


1) Τίτλος: Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη και άλλες ιστορίες, Ουάσινγκτον Ίρβινγκ
Τίτλος πρωτοτύπου: The Legent of Sleepy Hollow, Washington Irving
Εκδόσεις: Θωμά Κώτσια
ISBN: 960-7840-15-1
Σελίδες: 203
Περιγραφή:Ο Ίκαμποντ Κρέιν είναι ένας γιάνκης τυχοδιώκτης δάσκαλος με πουριτανικές προκαταλήψεις, αχαλίνωτη φαντασία και παιδαριώδη συμπεριφορά. Είναι σύντροφος στα παιχνίδια των μεγαλυτέρων μαθητών του, φοβάται τον ίδιο του τον ίσκιο και αρέσκεται να ακούει και να αφηγείται ιστορίες για όντα εξωπραγματικά. Η τύχη του τον φέρνει στην Κοιμισμένη Κοιλάδα όπου μια ατμόσφαιρα στοιχειωμένη από θρύλους για φαντάσματα και ξωτικά πλανάται στην ατμόσφαιρα.  Φυσικά ο Ίκαμποντ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, καθώς οι σκιές που τον κυνηγούν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να θεριέψουν και τελικά, να προβάλλουν απειλητικές μέσα από την εμφάνιση του Ακέφαλου Καβαλάρη.


2) Τίτλος: Δράκουλας, Μπραμ Στόκερ
Τίτλος πρωτοτύπου: Dracula, Bram Stoker
Εκδόσεις: Στοχαστής
ISBN13: 9789603030225
Σελίδες: 432
Περιγραφή: Η εφιαλτική εμπειρία του Τζόναθαν Χάρκερ στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στα Καρπάθια Όρη, αποτελεί την αρχή μιας αλυσίδας μακάβριων γεγονότων και τρομακτικών συμβάντων, καθώς ο μοχθηρός Δράκουλας φυλακίζει τον Χάρκερ στο κάστρο του και ξεκινάει για την Αγγλία, αναζητά αθώα θύματα για τον κόσμο των Νεκροζώντανων, όπως την αθώα Λούσι αλλά και την αρραβωνιαστικιά του Χάρκερ, Μίνα. Μόνο ο Δρ. Βαν Χέλσινγκ κρατά το κλειδί της σωτηρίας και η φρικιαστική αλήθεια που αποκαλύπτει είναι πιο τρομακτική από κάθε εφιάλτη.


3) Τίτλος: Καρμίλα, Τζόσεφ Σέρινταν Λε Φανού
Τίτλος πρωτοτύπου: Carmilla, J.Sheridan Le Fanu
Εκδόσεις: Καρακώστογλου
ISBN: 9789609444453
Σελίδες: 160
Περιγραφή: Η Λώρα, η οποία αφηγείται την ιστορία, ζει απομονωμένη με τον πατέρα της σε ένα κάστρο στη Στυρία, επαρχία της Αυστρίας, όταν μια μέρα γνωρίζει τη Καρμίλα. Ένα κορίτσι της ηλικίας της που οι συνθήκες το φέρνουν έτσι και ξεμένει στο σπίτι της. Οι δύο κοπέλες γίνονται γρήγορα φίλες, τα περίεργα περιστατικά όμως, οι ξαφνικοί θάνατοι που όλο και πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, αποκαλύπτουν τελικά πως η Καρμίλα και η οικογένειά της κάθε άλλο παρά φυσιολογικοί είναι.


4) Τίτλος: Φρανκεστάιν, Μαίρη Σέλεϊ
Τίτλος πρωτοτύπου: Frankestein, Shelley-Wollstonecraft Mary
Εκδόσεις: Μίνωας
ISBN:978618020366
Σελίδες: 352
Περιγραφή: Ο νεαρός επιστήμονας Βίκτωρας Φρανκεστάιν ωθούμενος από τον άσβεστο πόθο για γνώση και από τις εμμονές του για τις θεωρίες γύρω από τη δημιουργία της ζωής, ανακαλύπτει το μυστικό που τον καθιστά ικανό να ενσταλάζει ζωή στην άψυχη ύλη. Δημιουργεί έτσι ένα πλάσμα χρησιμοποιώντας ανθρώπινα μέλη. Σύντομα όμως, διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα τέρας και το εγκαταλείπει. Το τέρας έχει ευαίσθητη ψυχή όμως όψη τρομακτική. Θέλοντας να μάθει την αιτία της ύπαρξής του αποφασίζει να βρει το δημιουργό του και έτσι ξεκινά η περιπλάνησή του που θα τον οδηγήσει ως και τις απαρχές της Δημιουργίας.


5) Τίτλος: Η παράξενη υπόθεση του Δρος Τζέκυλ και του κου Χάιντ, Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Τίτλος πρωτοτύπου: The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Stevenson Robert Louis
Εκδόσεις: Αίολος
ISBN: 9789605210489
Σελίδες: 166
Περιγραφή: Όταν ο δόκτωρ Τζέκιλ παίρνει τη ριψοκίνδυνη απόφαση να επιχειρήσει να εξερευνήσει την ευαίσθητη ισορροπία της ανθρώπινης φύσης ανάμεσα στο καλό και το κακό, δεν μπορεί να διανοηθεί ποιες ολέθριες δυνάμεις θα αποδεσμεύσει με το πείραμά του. Είναι ο δόκτωρ Τζέκιλ αρκετά ισχυρός για να αντισταθεί στη σκοτεινή δύναμη του "κακού του εαυτού", του κυρίου Χάιντ; Οι φίλοι του είναι σε θέση να τον βοηθήσουν;



6) Τίτλος: Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Δεύτερος Τόμος) Ιστορίες
Εκδόσεις: ΠΛΕΘΡΟΝ
ISBN13:9789607599087
Σελίδες: 278
Περιγραφή: Δίτομη συλλογή. Ο πρώτος τόμος συγκεντρώνει ποιήματα, κριτική και επιστολές, ενώ ο δεύτερος ιστορίες. Ενδεικτικά συμπεριλαμβάνει: Μια ιστορία από τα άγρια βουνά, Το ωοειδές πορτρέτο, Κάθοδος στο Μάελστρεμ, Το πηγάδι και το εκκρεμές, Βερενίκη, Η πτώση του Οίκου των Ώσερ, Ο μαύρος γάτος, Οι δολοφονίες της οδού Μοργκ κ.α.

Η κλασική λογοτεχνία φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Οι επιλογές είναι πολλές και οι προτάσεις σας ευπρόσδεκτες!  







*Η πλειοψηφία των περιγραφών προέρχεται από το οπισθόφυλλο των βιβλίων.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου